Veszprém megye Tapolca,  Kossuth Lajos utca, 19 szám Telefon 06309993309 MENÜ

     Tapolca és nevezetességei

Tapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, valamint a Szent György-hegy bazaltoszlopai. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja.

Tapolca a Balatontól 11 km-re a róla elnevezett medencében fekszik.

A település neve szláv eredetű, és meleg vizet jelent (toplica).
Tapolca városhoz 1977-ben csatlakozott a szomszédos Diszel község. A városrész érdekessége az itt létrehozott Első Magyar Látványtár, amely a kortárs művészetet bemutató kiállítóház.
A természeti látványosságok közül kiemelkedik a mintegy négy kilométer hosszú tavas-barlang. Szép látványt nyújtanak a 415 méter magas Szentgyörgy-hegy oldalán sorakozó bazaltoszlopok, amelyek az egykori vulkáni működés emlékei. A hegy oldalában régi présházak bújnak meg.

 

A városban és környéke turisztikai látványosságai:

Tavasbarlang

A mintegy négy kilométerre tehető, a víz által kialakított járatrendszerből ma két és fél kilométernyi bejárható. A legnagyobb terem csaknem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas.

Tapolcai tavasbarlangAz utcaszintről 75 lépcsőfokon jutunk le a barlangba, melynek legnagyobb terme, a Lóczy-terem csaknem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas. Itt is és a következő, Batsányi-teremben is eredeti szépségükben láthatók a vízoldotta üregek.

A Batsányi-teremtől néhány lépés a régi csónakkikötő. Csaknem méteres mélységű kristálytiszta vízen csónakázhat itt a látogató. Így látogatható a Maximum-terem, ahol a rendszer legszebb kristályai vannak.

A barlang kialakulása a térség geológiai múltjával, a mélyrétegekben lévő meleg víz oldóhatásával magyarázható.

Csónakjegyet a pénztárnál lehet váltani. A nov. 16-márc. 15. között időszakban csoportokat (min. 15 fő) bejelentkezés alapján a nyitva tartási időn kívül is fogadnak.

Tapolca - BarlangTapolca - Barlang

 

Első Magyar LátványtárLátványtár Tapolca

A Látványtár nem egy szokásos kiállítóhely vagy múzeum, hanem kísérlet a tárgyi látáskultúra összefüggéseinek újrateremtésére.

Itt együtt élnek a kert rózsafáinak üveggömbjei az 1930-as évek cigarettaplasztikáival, kortárs festmények az első világháború katonaemlékeivel, és izgalmas párbeszédet folytatnak egymással.

A Vörösváry Ákos, Gyökér Kinga és társai által létrehozott Első Magyar Látványtár Alapítvány Kiállítóháza ugyanakkor a XX. századi és a kortárs művészet fontos bemutatóhelye, évente új kiállítással.

 Malom

Malom TapolcaAz itt található vízfolyást talán már a rómaiak tóvá duzzasztották, hogy vele malmokat hajtsanak, de az biztos, hogy már az Árpád-korban volt itt malom, mely többszöri átépítéssel a XVII. század végén, a XVIII. század elején nyerte el mai formáját. A malmot 1964-ben szállodává és étteremmé alakították át, és Batsányi feleségéről kapta a Gabriella nevet. A rajta lévő malomkerék ma már csak dekoráció.

 

  Tapolca - Malom-tóTapolca - Malom-tó

Marton Galéria

A kortárs képzőművészet egyik legjelentősebb mestere a Tapolcán élő Marton László szobrászművész, az ő alkotásai láthatók a 2000-ben megnyílt Marton Galériában.

 Nagytó (Malomtó)

A Tapolca patakot az 1930-as években a felső szakaszon duzzasztással kiszélesítették, így jött létre a Malomtó. Ez a város kellemes kirándulóhelye, a tó körüli kőfalra épült házak olaszos hangulatot árasztanak.

Itt erednek a város névadó forrásai, melyeket talán már a rómaiak is tóvá duzzasztottak, hogy malmot hajtsanak vele.

A Nagytó lezúduló vizét újból tóvá duzzasztották, így jött létre a szintén malmot hajtó Kistó.

 Tapolca - Malom-tóTapolca - Malom-tó

Szentháromság-szobor

A Fő tér és a Batsányi utca sarkán lévő Pannónia Szálló előtt áll az 1757-ben, barokk stílusban készült Szentháromság-szobor. A műalkotást 1863-ban megújították.

 Iskolamúzeum: A Dunántúl legnagyobb iskolatörténeti gyűjteményét őrzi. A volt kántorházból lett kialakítva. Az eredetileg is iskolaként szolgáló tanterem a századelő óráit idézi.

Romkert: A Templom-dombon található, Tapolca egykori központja. Itt található a középkori eredetű vár fala és a hajdani kapu előtti farkasverem.

Szentháromság-szobor

A Fő tér és a Batsányi utca sarkán lévő Pannónia Szálló előtt áll az 1757-ben, barokk stílusban készült Szentháromság-szobor. A műalkotást 1863-ban megújították.

 Tapolca - A város főtere


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Szigliget

 11 km 

A település a Balaton különlegesen szép területének számít, a magyar költők által leggyakrabban megénekelt helyek közé tartozik. Nevezetessége az irodalmárok alkotóházaként működő Esterházy-kastély, kúriák, templom- és várromok.

 Szigliget évszázadokkal ezelőtt még sziget volt, minden oldalról víz vette körül. Tulajdonosa a tatárjárást követően a bencés szerzetesrend volt, 1521-ben a Tóti Lengyel családé lett, és leányági örökösei birtokolták egészen 1945-ig.

A középkori község az avasi templom ma is látható romjának környékén, a tópart közelében alakult ki. Később lakói a vár alá húzódtak, így jellegzetes településkép alakult ki: a Várhegy oldalában a házak egymás fölé épültek sorban.

A erődítményt a pannonhalmi apátság építtette 1262-ben. A falut ugyan elpusztította a török, de a várat nem tudta elfoglalni; viszont a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását. Kövei egy részéből emelték a vár alatti kúriákat és gazdasági épületeket.

Szigliget legmagasabb pontja 243 méter magas, a dombok, dombcsoportok érdekes nevet kaptak: Rókarántó, Királyné szoknyája, Soponya. Kisfaludy Sándor lelkendezve írta erről a tájról: "ily szépet nem terme még a magyar vad föld és ég".

 LÁTNIVALÓK

 Esterházy-kastély, Alkotóház

Esterházy-kastély Szigliget

A klasszicista kastély XIX. század elején épült. Itt kapott helyet 1953-ban az Irók Alkotóháza. A kastély közelében láthatók az uradalmi épületek is, melyek jelentős része védett műemlék.

Az épület végleges formáját 1912 után nyerte el, amikor gróf Esterházy Pál vásárolta meg a területet. Erős építészeti átalakításokkal alakították ki a mai, egységes formáját. Ennek a munkának az eredményei a teraszok, illetve az alattuk lévő helyiségek, a tornyocskák, a manzárdok, a tetőtömegek és a homlokzati kép kialakítása. Az épületben a népi barokk és a klasszicista részek jól elkülönülnek. A későbbi módosítások már az Alkotóház igényeit követték.

A védett park látogatható, az épületegyüttes kívülről megekinthető.

 Szigligeti vár

A várat a pannonhalmi apátság építtette 1260 és 1262 között. A 239 m magas Várhegy tetején hosszan elnyúló, elromosodott épület helyreállítása folyamatos. Gyönyörű panoráma nyílik innen a Balatonra.

Szigligeti várA templom mögül indulva először az alsóvárba jutunk, majd egy gyilokjárón át a rondellára. Innen meredek gyalogút vezet az alsóvárnál mintegy 20 méterrel feljebb emelkedő felsővárba. Itt volt az egykori öregtorony és várúr palotája és tornya. 1991-ben látványos munka kezdődött el a várban, teljes feltárása, helyreállítása folyamatos. 
Az apátság után a várat a Lengyel család birtokolta, de közben egy évtizedig Török Bálint is volt a tulajdonosa. A XVII. századig többször átalakították. A falut ugyan elpusztította a török, de a várat nem tudta elfoglalni; viszont a császár 1702-ben elrendelte a felrobbantását. Kövei egy részéből emelték a vár alatti kúriákat és gazdasági épületeket.

  Avasi templomrom

Szigliget Avasi templomrom

Az avasi templomrom a műút és a településre vezető út találkozásánál látható. A középkorban ezen a területen helyezkedett el a falu. Az ősi, XIII. századi templomnak a tornya maradt ránk.

Az egykori templomból megmaradt torony alul négy-, feljebb hat-, végül pedig nyolcszögletű. Valamikor mögötte állt az egyhajós, egyenes szentélyzáródású templom. A mellette lévő part menti területen volt abban az időben a rév, ahogy neve (Réhely) is mutatja.

 Fekete kereszt

A Rókarántó domb oldalában számos népi építésű házat, pincét láthatunk, ezek mellett a dűlőúton továbbhaladva találjuk meg az 1802-ben állított, empire stílusú keresztet.

 Hegyi kápolna

A Szentháromság, vagy más néven Szőlőhegyi kápolna a Rókarántó dombon emelték 1845 és 47 között. A klasszicista stílusú épületet szőlősgazdák adományaiból építették.

Fehérre meszelt falaival azóta jellegzetes képet ad a dombnak. A műemlékké nyilvánított Kápolnában évente egyszer, Szentháromság vasárnapján tartanak szentmisét.

 Lengyel-Putheány-kúria

Az 1782-ben épült, eredetileg barokk stílusú kúriát többszöt átalakították. Külsejét Lengyel Boldizsár címere díszíti, mely a várkapu lebontásakor került ide.

Az egykori kúriát étteremmé alakították.

 Óvári romok

A szabályos kúp alakú Óvár, vagy népiesen a Királyné szoknyája nevű domb tetején állt az óvár, mely valószínűleg a szigligeti vár elővára lehetett. Az ásatások során alapfalai kerültek elő.

Óvári romok SzigligetAz építmény korát a rövid ideig tartó ásatás alkalmával előkerült néhány jellegtelen edénytöredék alapján nem lehetett meghatározni. A faragott kövekből mégis szinte biztos, hogy egy római őrtorony alapjai láthatók. A rómaiak körülbelül 400 évig uralkodtak Pannóniában, /Kr. u. 12-427./ egyik legfontosabb hadiútjuk:- a Savaria –Sopianae közötti – ezen a tájon vezetett, annak védelmére építették hatalmas quaderkövekből ezt a kis várat is. A honfoglaló magyarok még itt találták a megromlott falakat s később, mikor megépült az új vár, kapta az Óvár nevet. A hegy másik neve: Öreghegy arra utal, hogy itt voltak a falu legrégebbi szőlőültetvényei.

  Szűz Mária neve római katolikus templom

Templom Szigliget

A falu mai római katolikus temploma helyén román stílusú kis templom állt a XIII. század óta; a Szűz Mária neve tiszteletére szentelt templom mai alakjában 1725-ben épült. 

A templom 1896-ban kapott alapos renoválást. A hívek lelki gondozását sokáig a sümegi ferences atyák látták el, egészen 1927-ig. A legutóbbi teljes felújítás 1985-ben történt. A szentély déli oldalához egy újabb négyszög alaprajzú sekrestye kapcsolódik. Nyugati tornya négyszögletes alaprajzú.

 

 

 

Szigligeti Galária

A római katolikus templom melletti nádtetős épületben működő Szigligeti Galériában rendszeresek a képzőművészeti kiállítások, a népi és iparművészeti bemutatók.

 

 

A SÜMEGI VÁR

 
 
A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült.
 
Hasznos linkek:
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 SALFÖLD 
14 km 

A Balatonfelvidéki Nemzeti Park az őshonos magyar állatfajtákat bemutató természetvédelmi majort alakított itt ki. Számos rendezvény, lovasbemutató színhelye.
http://www.kali.hu/salfoldmajor/
  

      Balaton

A Balaton Tapolcától 14 km-re található, mind autóval, mind pedig vonattal és busszal könnyen elérhető.

 

"Magyar tenger"-nek is szokták nevezni, mely 595 km2 -es vízfelületével Magyarország és Közép Európa legnagyobb tava. Különösen kedveltté gyorsan felmelegedő vize teszi. Színe hullámzástól és tükröződéstől függően szürkéskék, illetve zöld. Erősen fagyos hideg teleken befagy, a vize ekkor téli sportokra korcsolyázásra is alkalmas.


Közeli település a parton

Badacsony:  16 km

Bazársor, éttermek, borkóstolók sora található a meredek oldalon amíg el nem érjük a Kisfaludy-házat, ami egykor a költő otthona, ma pedig étterem melynek tornácáról lenyűgöző a kilátás.

Badacsonyi hegy a mólóról

Balatongyörök: Itt egyedüli panorámában gyönyörködhetnek a túristák, a méltán híres Szépkilátóból.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Keszthely:

Tapolcától 20 km-re található. A Balaton-part legnagyobb és legrégebbi települései közé tartozik. Itt található az ország harmadik legnagyobb kastélya a Festetics-kastély.

Keszthely - Festetics-kastély 

A Balaton Múzeumban együtt látható minden amit a Balatonról tudni érdemes.

Egyéb Múzeumok: Bacchus Bormúzeum, Babamúzeum, "Csiga Parlament", Kínzómúzeum, Marcipán Múzeum, Hungaricum Borház Bor- és Kádármúzeum.

Hasznos linkek a Keszthely-i múzeumokról

http://www.keszthely.hu/muzeumok

 


     Hévíz

         33 km

A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt teljesen kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, a tó hőmérséklete 24-38 oC között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően, ezért még télen is alkalmas a fürdőzésre.

Hévízi termál tóHévízi termál tó

Hasznos linkek:

http://www.spaheviz.hu

 

Hírek

 • Szeptemberi kedvezmény
  2016-09-01 08:50:51

  A szeptemberi hónapban 10% kedvezményt adunk a hónlapon keresztül érkező foglalásokból. A szabad szobák iránt érdemes telefonon érdeklődni a 06309993309 telefonon. 

   

 • Új kedvezmény
  2012-09-19 08:44:53

  Kedvezményünk szeptember 1-től junius 1-ig érvényes:

       Korai érkezés: 10 óra

       Késői távozás: 16 óra

Szavazás

Hogy szeretsz pihenni inkább?
Pasziv, kifekszel a homokra és behunyod a szemed?
Aktiv, megnézed a környék látnivalóit?
Asztali nézet